Ks. Janusz Sądel pracuje w Rzeszowskiej Kurii Biskupiej. Jest znawcą włoskiej kultury i sztuki. Zabytki Rzymu nie mają dla niego tajemnic, wiedzą o tym pielgrzymi, z którymi kilka razy w roku wyrusza jako przewodnik. Studiując we Włoszech, rozsmakował się też we włoskiej kuchni. Zgodził się podzielić z naszymi Czytelnikami wypróbowanymi przepisami.
Pomidorki przekroić na cztery części. Dodać wyciśnięty czosnek, obficie posypać pieprzem i solą, polać oliwą, wymieszać. Kromki chleba podpiekać na grillu lub w piekarniku, aż zaczną się rumienić. Na gorący chleb nakładać nadzienie, dodać świeżą bazylię.
Jasna Góra: „Perły od królów, złoto od rycerzy” - królewskie atrybuty Patronki Polski
2024-05-02 09:59
Mirosława Szymusik/KAI
Karol Porwich/Niedziela
„Perły od królów, złoto od rycerzy”, tysiące brylantów i innych kamieni szlachetnych, a nawet meteoryty znalezione w różnych częściach świata czy ślubne obrączki, w tym ta wyrzucona z transportu do Auschwitz, to od wieków darami wyrażany hołd, Tej, która w naszej Ojczyźnie sławiona jest jako Królowa Polski i Polaków. Już w XV w. Jan Długosz nazwał Matkę Chrystusa czczoną w jasnogórskim obrazie cudami słynącym „najdostojniejszą Królową świata i naszą”. Wizerunek Jasnogórskiej Bogurodzicy od początku powstania częstochowskiego klasztoru uznany za niezwykły, otoczony został powszechnym kultem przez wiernych, ale i przez polskich królów. Wyrazem tego były także korony i niezwykłe szaty nakładane na obraz.