Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kartoflanka na wiele sposobów

Kartoflanka to rozgrzewająca, sycąca i co ważne – tania zupa, znana z babcinej kuchni. Można ją przygotować klasycznie lub z różnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Klasyczna

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 l bulionu
* 15 dag wędzonego boczku
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. W rondlu roztop łyżkę masła, włóż pokrojony boczek i smaż go, dopóki się nie zrumieni.
2. Wyjmij boczek łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
3. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, 4-5 min podsmażaj, ciągle mieszając, a potem wlej kilka łyżek bulionu i duś na niewielkim ogniu 15 min.
4. Wlej resztę bulionu, wrzuć boczek i gotuj 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z zacierką

SKŁADNIKI :
* 2 l wody
* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek włoskiej kapusty
* 1 cebula
* 10 dag boczku lub masła
* sol, pieprz
* natka pietruszki lub koperek
* 10 dag mąki
* 1 jajko

Wykonanie:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
2. Z mąki i jajka zagnieć twarde ciasto. Posiekaj je drobno nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Pod koniec gotowania zupy wsyp zacierkę i gotuj przez chwilę, mieszając.
4. Dodaj drobno pokrojoną i przesmażoną na boczku cebulę (wraz ze skwarkami z boczku).
5. Dopraw solą, pieprzem. Posyp zieleniną.

Z porami i łososiem

Reklama

SKŁADNIKI:
* 40 dag ziemniaków
* 0,5 małego selera
* 1 cebula
* 1 l bulionu
* 3 łyżki masła
* 2 średnie pory
* 150 ml słodkiej śmietanki
* 10 dag wędzonego łososia w plastrach
* sól, pieprz
* kilka gałązek kopru

Wykonanie:
1. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
2. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i seler i mieszając, duś 5 min na średnim ogniu.
3. Wlej połowę bulionu, gotuj 20 min, po czym dokładnie zmiksuj.
4. Oczyszczone jasne części pora pokrój na 2-centymetrowe kawałki i duś 5 min na reszcie masła.
5. Do zmiksowanej mieszanki wlej pozostały bulion, dodaj osączone z tłuszczu pory, wlej śmietankę, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
6. Na środku każdego talerza zupy ułóż pokrojonego w centymetrowe wstążki łososia i gałązkę koperku.

Z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI:
* 2 l wody
* 10 dag suszonych borowików lub innych grzybów
* 5-6 ziemniaków
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1 mały kawałek selera
* 1 mały kawałek pora
* 1 szklanka słodkiej śmietanki
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby umyj, namocz w przegotowanej zimnej wodzie (najlepiej pozostaw na noc), ugotuj i pokrój w paski.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
3. Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w krążki.
4. Przygotowane jarzyny ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
5. Pod koniec gotowania, gdy jarzyny będą miękkie, dodaj wywar z grzybów i pokrojone borowiki.
6. Zapraw zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i dopraw do smaku.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-01-14 14:07

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Rzym: wszyscy kardynałowie-elektorzy dotarli do Wiecznego Miasta

2025-05-05 11:41

PAP/EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Dzisiejsza poranna kongregacja generalna jest pierwszą, na której obecni są wszyscy kardynałowie upoważnieni do udziału w konklawe. Ostatni dwaj, dotychczas nieobecni dotarli do Wiecznego Miasta.

Więcej ...

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje ukrzyżowanego Jezusa

2025-05-03 23:25
Michał Szpak

Autorstwa Silar - Praca własna/commons.wikimedia.org

Michał Szpak

Michał Szpak posunął się za daleko. Jego zdjęcie przypominające ukrzyżowanego Jezusa to nie „artyzm”, a profanacja!

Więcej ...

Z troski o formację liturgiczną

2025-05-06 12:07
Dawid Makowski, ceremoniarz konkatedry św. Jadwigi Śląskiej w Zielonej Górze, który obecnie studiuje w Rzymie i jest członkiem służby liturgicznej w Bazylice św. Piotra na Watykanie

Archiwum Dawida Makowskiego

Dawid Makowski, ceremoniarz konkatedry św. Jadwigi Śląskiej w Zielonej Górze, który obecnie studiuje w Rzymie i jest członkiem służby liturgicznej w Bazylice św. Piotra na Watykanie

Nasz diecezjanin, Dawid Makowski, zaprasza w wakacje do stolicy na Warsztaty Celebracji Liturgicznej! Wydarzenie to szczególny projekt, który powstał z troski o formację liturgiczną.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Kościół

Kard. Gerhard Müller: Wydarzenia w Polsce wołają o...

Wybrano administratora diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej

Kościół

Wybrano administratora diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej

Skandal! Włamanie, kradzież i profanacja kaplicy w dawnej...

Kościół

Skandal! Włamanie, kradzież i profanacja kaplicy w dawnej...

Watykan: kardynałowie o sylwetce przyszłego papieża

Kościół

Watykan: kardynałowie o sylwetce przyszłego papieża

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Wiadomości

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Kościół

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kościół

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...