Składniki: 3 kg owocu dzikiej róży
100 g cukru
1,5 l wody
Przygotowanie: Owoce opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Zalać litrem wrzącej wody. Gotować ok. 15 min. Przecedzić, lekko wyciskając z owoców sok. Przygotowany płyn wraz z owocami zalać resztą wrzącej wody i gotować przez kolejne 15 min. Odcedzić, dodać cukier i wymieszać. Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i pasteryzować.
Wartość energetyczna: 3405 kcal, białko: 120 g,
tłuszcz: 0 g, węglowodany: 580 g
Łacińska nazwa Rosa canina (róża psia) wskazuje, że róża ta była wykorzystywana jako lek na wściekliznę. Ale jest też pomocna w leczeniu innych chorób.
Prof. Monika Przybysz: Kościół w social mediach to znak czasu
2025-09-20 16:03
Rozmawiała Anna Rasińska/KAI
Karol Porwich
prof. Monika Przybysz
- Kościół jest tam, gdzie są ludzie, i tak powinno być także w mediach społecznościowych - podkreśla prof. Monika Przybysz z UKSW. W rozmowie z KAI medioznawca wyjaśnia, jak Kościół coraz lepiej wykorzystuje nowe media, m.in. dzięki księżom i influencerom obecnym na Instagramie, TikToku i YouTubie. Okazją do rozmowy jest obchodzony w Kościele w Polsce w najbliższą niedzielę Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.
Dzisiaj, w szczególności, Kościół modli się o to, aby przywódcy narodów byli wolni od pokusy wykorzystywania bogactwa przeciw człowiekowi - by nie zamieniali go w broń niszczącą narody - wskazał Papież podczas Mszy św. sprawowanej w watykańskim kościele św. Anny. Wobec dramatów przemocy oraz bezwstydnej obojętności, które dotykają narody nie można być biernym - zaznaczył Leon XIV i zachęcił, aby słowem i czynem głosić, że „Jezus jest Zbawicielem świata, Tym, który wyzwala nas od wszelkiego zła”.