Reklama

Porady

Jak suszyć owoce i zioła?

Do suszenia znakomicie nadają się jabłka, śliwki, gruszki czy żurawina. Z łatwością można też uzyskać własne rodzynki, gdy poddamy suszeniu winogrona.

Owoce, które chcesz poddać suszeniu, powinny być dojrzałe i mieć kolor właściwy dla swojego gatunku. To ważne, zwłaszcza w przypadku owoców czarnego bzu, ponieważ te niedojrzałe zawierają duże ilości substancji szkodliwych, które w miarę dojrzewania znikają. Można suszyć owoce, które są lekko pomarszczone – świadczy to o tym, że są dojrzałe. Trzeba jednak odrzucić te, które mają rdzawe plamki i pleśń. Niektóre owoce lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, np. jarzębinę, bo niska temperatura niszczy ich toksyczne związki. Najlepiej zbierać owoce do koszyka, aby nie zgniotły się pod własnym ciężarem.

Suszenie owoców

Owoce przeznaczone do ususzenia muszą być umyte i dokładnie osuszone, a następnie pokrojone na plastry o podobnej grubości. Jeśli mają pestki, przed suszeniem należy je wydrylować.

Jak długo suszyć owoce? W przypadku owoców twardych, takich jak jabłka i gruszki, czas ten wynosi od 5 do 12 godz.; wstępnie w temp. 70°C, następnie w ok. 50°C. Owoce miękkie – morele, śliwki zaleca się suszyć przez 10-18 godz., najpierw w temp. ok. 45°C, a później 60°C. Do suszenia owoców warto użyć suszarki spożywczej, ponieważ ma silny wiatrak i uregulowaną temperaturę suszenia. Można też rozłożyć owoce na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Suszenie ziół

Reklama

Do suszenia wykorzystujemy świeże, a nie zwiędnięte zioła, np. natkę pietruszki, koperek czy kolendrę. Ususzone zachowują tyle samo smaku i aromatu, co ich świeże odpowiedniki. Zerwane zioła należy oddzielić od traw, chwastów i zniszczonych (np. zżółkniętych) części roślin. Nie powinniśmy też suszyć liści z oznakami chorób, zgnilizną czy pleśnią.

Rośliny trzeba oczyścić z pyłków i drobnych owadów. Jeśli są ubrudzone, np. błotem, można je lekko opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Jednorazowo suszymy tylko jeden gatunek roślin, gdyż zapachy mogą się mieszać. Zioła należy suszyć w niskiej temperaturze – ok. 35°C przez zaledwie 2-3 godz.

2022-09-06 12:22

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Awokado zamiast masła

Awokado to jeden z tych owoców, na które możemy sobie pozwalać każdego dnia, nie martwiąc się o przykre konsekwencje. Co więcej – może nam to przynieść wiele korzyści.

Więcej ...

Ukraina: kolejny kapłan porwany przez rosyjskich żołdaków

2022-12-01 21:14

Karol Porwich/Niedziela

Nowy biskup pomocniczy egzarchatu donieckiego Maksym Ryabukha powiedział włoskiej telewizji katolickiej Tv2000, że ks. Oleksandr, młody proboszcz z Melitopola, został schwytany w swoim kościele i wywieziony w nieznane miejsce. Według najnowszych rekonstrukcji ksiądz został wypędzony z terenów okupowanych i znajduje się obecnie na Zaporożu

Więcej ...

Zmarł Jan Zmarzły

2022-12-02 09:13

Karol Porwich /Niedziela

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Abp Pawłowski nuncjuszem w Grecji

Kościół

Abp Pawłowski nuncjuszem w Grecji

Wiara na medal

Wiara

Wiara na medal

Rzeczpospolita:  Wojtyła do księdza pedofila: każde...

Kościół

Rzeczpospolita: Wojtyła do księdza pedofila: każde...

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Wiara

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia...

Zmarł ks. Marcin Modrzejewski, miał 33 lata

Niedziela Lubelska

Zmarł ks. Marcin Modrzejewski, miał 33 lata

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...

Sport

MŚ 2022 - skandynawskie media: szalony Szczęsny i łzy...

Dwa paradoksy Adwentu

Rok liturgiczny

Dwa paradoksy Adwentu

Ks. prof. Pawlina: nie róbmy z Bożego Narodzenia tradycji...

Polska

Ks. prof. Pawlina: nie róbmy z Bożego Narodzenia tradycji...

Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego...

Rok liturgiczny

Niech nas nauczy dróg swoich, byśmy kroczyli Jego...