WYKONANIE: Jedni uważają, że szparagi przed grillowaniem trzeba obgotować, inni – że jest to zbędne. Na pewno trzeba je dokładnie oczyścić, umyć i pozbawić twardych końcówek. Przed smażeniem smarujemy je oliwą, delikatnie solimy i pieprzymy. Układamy na aluminiowych tackach i grillujemy z obu stron. Cały proces opiekania zajmuje zwykle 10-15 min. Jeśli chcemy dodać jakiś akcent mięsny, możemy owinąć szparagi po ich doprawieniu plasterkiem boczku wędzonego i wrzucić na ruszt.
Jasna Góra: „Perły od królów, złoto od rycerzy” - królewskie atrybuty Patronki Polski
2024-05-02 09:59
Mirosława Szymusik/KAI
Karol Porwich/Niedziela
„Perły od królów, złoto od rycerzy”, tysiące brylantów i innych kamieni szlachetnych, a nawet meteoryty znalezione w różnych częściach świata czy ślubne obrączki, w tym ta wyrzucona z transportu do Auschwitz, to od wieków darami wyrażany hołd, Tej, która w naszej Ojczyźnie sławiona jest jako Królowa Polski i Polaków. Już w XV w. Jan Długosz nazwał Matkę Chrystusa czczoną w jasnogórskim obrazie cudami słynącym „najdostojniejszą Królową świata i naszą”. Wizerunek Jasnogórskiej Bogurodzicy od początku powstania częstochowskiego klasztoru uznany za niezwykły, otoczony został powszechnym kultem przez wiernych, ale i przez polskich królów. Wyrazem tego były także korony i niezwykłe szaty nakładane na obraz.
Watykan/ Autorzy książki o rodzinie Ulmów odznaczeni polskim Złotym Krzyżem Zasługi
2024-05-02 20:31
PAP
Episkopat.news
Ks. Paweł Rytel-Andrianik
Autorzy książki o błogosławionej rodzinie Ulmów "Zabili także dzieci": watykanistka włoskiej agencji prasowej Ansa Manuela Tulli i szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik zostali w czwartek odznaczeni Złotym Krzyżem Zasługi, przyznanym przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.