SKŁADNIKI 2 cebule dymki
20 dag suchego razowego chleba (pokrojonego w kostkę)
1 l wywaru warzywnego
śmietana
ząbek czosnku
sól, mielony czarny pieprz, suchy majeranek
klarowane masło
WYKONANIE: Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym maśle wraz z kostkami pieczywa. Przełóż wszystko do wywaru i gotuj, aż chleb będzie miękki. Przypraw. Zupę podawaj z odrobiną śmietany i drobno posiekanym szczypiorkiem.
W świecie, w którym większość rzeczy jest masowych i anonimowych, produkowanych z myślą o zysku, potrzebujemy powrotu do produktów „z duszą”, które przygotował ktoś z sercem i myślą o drugiej osobie. Zwłaszcza, jeśli chodzi o chleb.
Sytuacja chrześcijan w Ziemi Świętej. "Betlejem stało się więzieniem pod gołym niebem"
2025-08-11 14:39
ts/KAI
Adobe Stock
Więzienie. Zdjęcie ilustracyjne
W Ziemi Świętej panują obecnie „nienawiść i zemsta”, ostrzega wikariusz franciszkańskiej Kustodii (prowincji) Ziemi Świętej o. Ibrahim Faltas. „Wszyscy boją się siebie nawzajem. Ból jest wszędzie, wszyscy cierpią. Izraelczycy i Palestyńczycy cierpią. Żydzi, muzułmanie i chrześcijanie cierpią” - powiedział zakonnik w wywiadzie dla włoskiego dziennika „Corriere della Sera” z 9 sierpnia.
Ołtarz Świętej Klary - kobiety odważnych wyborów życiowych
2025-08-11 21:09
Paolo Ondarza/Vatican News
Vatican Media
Ołtarz św. Klary w bazylice pod jej wezwaniem w Asyżu
11 sierpnia Kościół wspomina św. Klarę z Asyżu, która jako bardzo młoda dziewczyna, poruszona przykładem Franciszka, opuściła dom rodzinny, by pójść za nim. Założycielka klarysek jest patronką telewizji. Trzydzieści lat po jej śmierci, w 1283 roku, jej życie zostało przedstawione na tablicy malarskiej przeznaczonej dla bazyliki jej imienia w miasteczku w Umbrii.