Polecamy przepis na szybkie i smaczne placki z jabłkami. Przepis nadesłał p. Mariusz Cicharski, Pękoszów, parafia Kotla z diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. Zachęcamy Czytelników do przesyłania własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania do naszej rubryki kulinarnej. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.
0,5 kg mąki tortowej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki sody
1 l maślanki
3 jabłka
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Maślankę połączyć z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Smażyć na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem.
„W sam raz na niedzielny deser, pyszny, wilgotny, po prostu doskonały” - napisała nasza czytelniczka Monika Gorowa ze Świebodzina, która nadesłała przepis.
Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa sosnowieckiego przez bp. Artura Ważnego
2024-04-25 15:40
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech, ks. Paweł Sproncel
- Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie – słowami z 1 Listu św. Piotra Apostoła bp Artur Ważny pozdrowił wszystkich zebranych na auli w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu. W spotkaniu, które odbyło się przed południem 25 kwietnia br. wziął udział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej oraz pracownicy instytucji diecezjalnych, m.in.: kurii, sądu biskupiego, archiwum, Caritasu i mediów diecezjalnych.