15 dag pora
15 dag cebuli
10 dag rodzynek
1 łyżka keczupu (łagodny)
cukier do smaku
½ szklanki oleju
½ szklanki wody
¼ szklanki czerwonego wina
5 śledzi
Wykonanie:
Cebulę i pora pokroić w paski, podsmażyć na oleju, dodać keczup, podlać wodą i dusić 20 min. Dodać rodzynki i dusić kolejne 10 min. Pod koniec dodać czerwone wino i doprawić do smaku cukrem. Po wystygnięciu sosu zalać nim pokrojone w paski śledzie.
Jesienią zwykle wzmaga się apetyt na słodkie przysmaki. Według dietetyków ciasta to tzw. puste kalorie, jednak trudno odmówić sobie kawałka domowego wypieku, chociażby na poprawę nastroju. Proponowany przepis jest prosty i szybki do wykonania.
Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.
Zmarł prof. Wojciech Kurpik, wieloletni konserwator i opiekun Wizerunku Matki Bożej na Jasnej Górze
2025-07-17 15:37
Mirosława Szymusik/BPJG
BPJG
prof. Wojciech Kurpik
- Obraz Maryi Jasnogórskiej stał się bardzo ważną częścią mojego życia, mojej osobowości - mówił w jednym z wywiadów. W wieku 94 lat, 15.07.2025 r., zmarł w Warszawie prof. Wojciech Kurpik, wieloletni konserwator i opiekun Wizerunku Matki Bożej na Jasnej Górze, konfrater Zakonu Paulinów. Pogrzeb odbędzie się w piątek, 25.07. o godz. 13.30 w paulińskim kościele pw. Świętego Ducha w Warszawie.