Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Przekąski na grilla

Adobe Stock

Proste i łatwe w przygotowaniu przekąski urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi z grilla

SKŁADNIKI :
*10 sztuk zielonych szparagów
*oliwa z oliwek
*1 ząbek czosnku
*sól morska i mielony pieprz
*łyżka stołowa sosu sojowego

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w proporcjach 2:1 oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i solą i odstaw na 15 min.
2. Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij ich zdrewniałe łodygi. Patyki do szaszłyków namocz (ok. 15 min) w zimnej wodzie i ponadziewaj na nie szparagi. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa marynatą.
3. Grilluj na aluminiowej tacce po 5-8 min z każdej strony.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mięsno-warzywne szaszłyki

SKŁADNIKI :
*pierś z kurczaka
*papryka czerwona i żółta
*czerwona cebula
*cukinia
Marynata:
*oliwa z oliwek
*sok z cytryny
*sól i pieprz
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy i soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
2. Papryki, cukinię i cebulę pokrój na regularne kawałki, by wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewaj warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa odrobiną oliwy.
3. Grilluj szaszłyki na ruszcie do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli ok. 15 min. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by z każdej strony były dobrze przypieczone.

Grzanki z masłem czosnkowym

SKŁADNIKI:
*bagietka
*masło
*ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*sól i słodka papryka

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój ukośnie na małe kromki.
2. Parę łyżeczek masła zmieszaj dokładnie z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i słodką paprykę. Takim masłem czosnkowym posmaruj każdą kromkę.
3. Pieczywo ułóż na aluminiowej tacce i grilluj do momentu, gdy będzie lekko złociste i chrupiące (3-5 min).

Reklama

Szaszłyki z halloumi

SKŁADNIKI:
Marynata:
*1 łyżka stołowa octu winnego
*2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*pieprz czarny
*sól
*tymianek suszony
*ząbki czosnku
Szaszłyki:
*cukinia
*ser halloumi

Wykonanie:
1. Halloumi odsącz z obu stron przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie pokrój ser w duże kostki, a cukinię w cienkie plastry.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w szklanej misce, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Ser oraz plasterki cukinii obtocz w marynacie i nabij naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grilluj ok. 5 min z każdej strony.

Łosoś z masłem ziołowym

SKŁADNIKI:
*filet z łososia bez skóry
*pieprz czarny cytrynowy
*sok z cytryny
*sól
Masło ziołowe:
*świeży koperek
*świeża mięta
*ząbki czosnku
*masło

Wykonanie:
1. Koperek, miętę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i połącz z masłem. Uformuj rulonik, zawiń w pergamin i schłodź, najlepiej w zamrażalniku.
2. Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą i pieprzem.
3. Grilluj 5 min z każdej strony na aluminiowej tacce. Na upieczonym, ciepłym łososiu ułóż cienkie wióry lub talarki masła ziołowego.

Podziel się:

Oceń:

+1 0

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Karkówka z grilla

Niedziela Ogólnopolska 29/2009, str. 49

Foter.com

Więcej ...

8 maja - wielkie pompejańskie święto

2024-04-15 14:24

Adobe Stock

8 maja to wyjątkowe święto dla czcicieli Matki Bożej Pompejańskiej i odmawiających nowennę pompejańską. To dzień poświęcenia Sanktuarium Królowej Różańca Świętego.

Więcej ...

Bp Pindel do nowo wyświęconych diakonów: naśladujcie wyobraźnię miłosierdzia św. Jana Kantego

2024-05-08 15:12
Celebracja w Łagiewnikach

mr

Celebracja w Łagiewnikach

Do naśladowania przykładu św. Jana Kantego, doskonalenia się i okazywania miłosierdzia wszystkim ludziom zachęcił bp Roman Pindel 8 maja br. w kęckim sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia, gdzie udzielił święceń diakonatu dwóm alumnom krakowskiego Wyższego Seminarium Duchownego. Do uroczystości wybrano świątynię związaną miejscem urodzenia Jana Kantego. Tu też znajduje się grób założycielki sióstr zmartwychwstanek bł. Celiny Borzęckiej oraz jej córki współzałożycielki - służebnicy Bożej Jadwigi Borzęckiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Suplika do Maryi w Pompejach

Wiara

Suplika do Maryi w Pompejach

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Świadomość, że Jezus mnie zna, jest pocieszająca

Wiara

Świadomość, że Jezus mnie zna, jest pocieszająca

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku